Чуждоезично обучение в българските университети

Какво ли не правят днес българските университети, в борбата си да привлекат повече студенти, които стават все по-малко всяка година. Предлагат се какви ли не екстри, стипендии, нови  атрактивни специалности,  предварителни изпити почти в

2010-04-23 23:27:20
Чуждоезично обучение в  българските университети
Какво ли не правят днес българските университети, в борбата си да привлекат повече студенти, които стават все по-малко всяка година. Предлагат се какви ли не екстри, стипендии, нови  атрактивни специалности,  предварителни изпити почти всеки месец от Нова година насам, почти всички признаха  матурата за вход... и какво ли още не. Най-новото е, че чужда диплома вече може да с получи и у нас.
 

Напоследък Софийският унисерситет предлага няколко програми, преподавани изцяло на чужд език. Едната е "Стопанско управление" на немски и френски. Част от лекциите се четат от преподаватели  от университетите  в Кьолн, Лайпциг и Саарбрюкен. При изучаване на стопанско управление на френски език,  може да се получи френса диплома. Програмите по финанси и икономика са координирани с унивсерситетите в Ница, Монплие,  Лил и Бордо, като част от лекциите също се изнасят от гост-професори. Ако се изучава мениджмънт на човешките ресурси, може да се получи диплома от Сорбоната. Обучението е на английски и  дава магистърска степен.

Софийският университет предлага и специалност германсии изследвания за магистърска степен. Но за целта освен отличен успех от бакалавърската степен е необходим перфектен немски език. Учебната програма включва изучаване на право, политика и  икономика, както и медии. При завършването се получава българска диплома , както и документ от Техническия университет в  Дрезден.

Техническият университет в София има три чуждоезични факултета. Факултетът по английско инженерно обучение покрива програмите на "Брюнел" - Великбритания, както и от унивеситета в Дъблин. Бакалавърската степен се придобива след 4-годишно обучение, а магистърска  -  за три семестъра. На английски може да се   учат компютърни  науки, информационни технолгии в транспорта и мехатронни  системи.

Диплома от Германия и практика в немски фирми  дава обучението в немския инженерен факултет. Преподава се изцяло по тамошни планове. Има вариант и за платена магистратура по стопанско управление съвместно с университета в Есен.

Френският факултет на Техническия университет предлага две петгодишни магистърски програми. Учебните планове са разработени съвместно с университети от Париж и Монреал.

УАСГ предлага обучение по хидростроителство на немски, като се дава съвместна диплома в Техническия университет във Виена. На английски пък може да се вземе магистърска степен по строителство на сгради и съоръжения.

Най-много са чуждоезичните програми в Нов български университет.  Ако се учи бакалавърска степен по  политически науки на френски език, може да се излиза в
Белгия, Франция и Швейцария по време на следването.

Компютърджийте могат да учат на английски мрежови технологии и вградени системи за бакалавърска степен. Привлекателна  е и специалността "Управление и развитие на човешките ресурси" на английски.

Висшето училище по застраховане и финанси има съвместна образователна програма с университета в Мериленд, САЩ. Цената на следването е по-висока, но за сметка на това
студентите получават  българска и напълно равностойна американска диплома.
Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия